Spelberoende  

Ett spelberoende kan vara orsaka stor skada, både på den som beroendet har, men även på människor och familj som lever nära den beroende. I denna text kommer du att få läsa mer om varför människor utvecklar ett beroende, varningstecken att uppmärksamma, men även hur man söker och får hjälp.

Ända sen möjligheten att vinna pengar på spel har funnits, har människor också missbrukat spelandet. Nuförtiden är det vanligast att de rör sig om onlinespel i form av casinon, eller andra typer av spel som kräver pengar för att ge pengar i utbyte. En mycket vanlig anlA father pulling his son away from a laptopedning till att ett beroende utvecklas, är jakten på ett ekonomiskt oberoende eller mer stadig ekonomi. Kanske spelar man med förhoppning om att en dag dra hem storvinsten, men har istället hamnat i en ond cirkel där bara mer och mer pengar går ut istället för att komma in.

Varningstecken på att någon börjar bli beroende, ses vanligtvis först av människor runt omkring, innan personen i fråga själv märker av något. Ekonomin blir lidande, allt för mycket tid spenderas på att spela onlinespel, arbetet tar skada eller så går de så långt att de börjat att tära familjer eller relationer isär.

Spelberoende är väldigt jobbigt för fler inblandade än enbart den som har beroendet, och som beroende är de lätt att man anser att omgivningen överdriver. Detta behöver dock inte alltid stämma in, många med spelberoende inser sina problem, men dom är för djupa för att på egen hand kunna ta sig ur.

Om du upplever att ditt spelande har gått överstyr är de viktigt att söka hjälp så fort som möjligt. Är man utomstående kan man söka stöd och hjälp för att lära sig mer om beroendet och hur man som anhörig kan hjälpa i en läkningsprocess. Det första steget i att påbörja sin behandling är att kontakta en läkare. Vårdcentralen är ett mycket bra alternativ för den som inte har en fast läkare dom går hos, även om anhörig är vårdcentralen ett ställe som tar emot och hjälper. Att låta ett beroende fortsätta att gro, utan att sätta stopp kan leda till mycket tråkiga utgångar.