Onlinespel: Fallout ´76

Det finns gott om populära onlinespel som man kan spela tillsammans med sina vänner eller kanske på egen hand men med främlingar. Vissa spel i onlinemiljöer kan man spela till stor del på egen hand även om de kan vara roligare tillsammans med vänner. Onlinespel finns i en rad olika spelgenrer.

Ett exempel är spelgenren MMORPG, vilket står för Massive Multiplayer Online Role Playing Game, alltså ett massivt online-rollspel för många spelare samtidigt. Exempel på sådana spel är World of Warcraft, Guild Wars, StarWars: The OldRepublic och Everquest för att nämna några.

På senare år har även spelföretaget Bethesda börjat göra online-rollspel. De är mycket välkända för spelserierna The Elder Scrolls och Fallout. Dessa har länge varit traditionella rollspel men det förändrades i och med The Elder Scolls Online, ett onlinerollspel baserat på Elder Scrolls, vilket släpptes för ett par år sedan.

Fallout som online-rollspel

Under hösten 2018 så var det Fallouts tur att bli ett online-rollspel. Ett par år tidigare släpptes det kritikerrosade Fallout 4 och i höstas släpptes Fallout ´76, vilket fick ganska medelmåttiga recensioner.

Namnet Fallout ´76 handlar om att spelet utspelar sig år 2076, alltså samma år som USA fyller 300 år. Fallout ´76 är ett spel som utspelar sig före de vanliga Fallout-spelen och är alltså en så kallad “prequel”. På svenska skulle man kunna kalla det för en för-följare om inte ordet förföljare redan hade en (helt annan) innebörd.

Olika Fallout-spel utspelar sig i olika delar av ett USA efter kärnvapenkrig och katastrofer. Det låter kanske mörkt och dystopiskt, men Fallout-spelen bukar lyckas väga upp för det med viss humor (låt vara svart humor) och öppnar ibland ganska vackra miljöer. Själva städerna är gråa, bruna och sönderbombade men ute i den radioaktiva vildmarken där naturen har börjat ta tillbaka mark från civilisationen finns både skönhet och många muterade men extremt farliga djur. Världen är fyra gånger större än i något tidigare Fallout-spel, och både vidsträckt och riktigt vacker.

Handel har alltid varit en viktig del av Fallout. Man kan köpa och sälja mycket, allt från energidrycken Nuka Cola till olika slags skruvar. Däremot kan man inte sälja och köpa fakturor i spelet, och frågan är väl om de skulle kunna drivas in i ett laglöst land som Fallouts. Men om du har fakturor att sälja på riktigt så vänd dig till ett företag som sysslar med fakturaköp för att få loss pengar till ditt företag, om du driver ett sådant.

Fallout ´76 är den allra största och kanske även mest spännande spelvärlden som har funnits i ett Fallout-spel. Alla människor som man möter i spelet är riktiga människor, inte så kallade NPC:er. NPC står för non playable character, alltså en karaktär som spelet eller datorn styr. I Fallout ´76 styr spelet visserligen karaktärer, men inte människor.