World of Warcraft

Ett av de genom tiderna mest populära onlinespelen är World of Warcraft som skapats av företaget Blizzard. Det är ett så kallat Massive Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG) där spelaren landar i en fantasyvärld befolkad av olika raser. Spelet bygger på en konflikt mellan två läger: Aliiance och the Horde. Spelaren bygger sin egen karaktär utifrån vilken sida han eller hon vill tillhöra, vilken ras, samt vilket yrke (klass) som karaktären ska ha.

Spelets funktionalitet

För att kunna spela World of Warcraft behöver du prenumerera på spelet. Allt sköts online och du betalar månadsvis för tillgång till det. Du behöver en någorlunda modern dator med en bra gamingskärm, en mus och ett grafikkort som kan hantera grafiken. Systemkraven är lägre än många First Person Shooters då det inte är lika snabba rörelser och inte fullt lika detaljrik grafik. Så World of Warcraft kan spelas även på många lite äldre datorer. Du som har en riktigt gammal dator kan kanske nöja dig med att spela WoW Classic som är uppbyggt precis så som spelet såg ut när det först släpptes.

Vad går det ut på?

När du startar igång spelet skapar du en karaktär som du sedan får utveckla. Det är ett klassiskt rollspel där du utför olika typer av uppdrag som du får av Non Player Characters (NPC:s). Du kan döda monster, hitta skatter och magiska prylar och mycket annat. Allt du gör ger dig erfarenhetspoäng (XP) som du kan använda till att utveckla din karaktärs färdigheter och förmågor för att den ska klara svårare uppdrag.

Du kan också gå med i ett så kallat Guild tillsammans med flera andra spelare. Då kan ni gemensamt ta er an de svårare uppdragen i spelet. Det finns flera olika sådana som har släppt i olika typer av expansioner.

Är det värt att börja nu

World of Warcraft har funnits ute länge. Så om du startar nu kommer du definitivt ligga efter i utveckling. Men låt inte det hindra dig. Varje månad är det massor av spelare som drar igång så du kan hitta spelare som är på din nivå. Tillsammans kan ni starta ett eget guild och köra de uppdrag som passar er. Det är fortfarande ett väldigt roligt spel som du kan fördriva många långa timmar med. Och eftersom Blizzard fortfarande släpper expansioner och nytt content finns det inget som tyder på att det ska försvinna. Att vara nybörjare behöver alltså inte vara ett hinder utan det är fritt fram att skaffa en prenumeration. Sen är det bara att skapa din karaktär och ha kul!