Onlinespel att ha kul med

Att spela spel på datorn har gått i princip sedan den första persondatorn lanserades. Många, speciellt ungdomar, lockades av att kunna göra något som var mycket roligt genom att bara trycka på sitt tangentbord eller sin datormus.

Vad är ett onlinespel?

Ett så kallat onlinespel spelas över world wide web – internet. Man kan antingen göra det i ett LAN (Local Area Network) där flera datorer är kopplade till samma server, eller genom att spela på en server som man inte har i närheten. Ett LAN kan vara kopplat till internet, vilket gör att LAN-deltagarna också kan möta helt främmande personer som befinner sig på andra sidan jorden.

Onlinespelen kan ha olika titlar och vara indelade i olika kategorier. Vissa spel är fyllda av action medan andra är strategiska och så vidare. Vissa spel är helt gratis att spela (man betalar bara för sin egen datorutrustning samt internetuppkoppling) medan man med andra rent av får betala för prenumerationer för att få tillgång till spelet.

Miniclip

På den oerhört populära webbsajten Miniclip har man sedan år 2000 kunnat spela mängder med gratis- och betalspel. Det populära spelet Club Penguin gick ut på att man försåg sin avatar – pingvinen – med kläder, hus med mera. Man kunde också tävla mot varandra i diverse tävlingar, exempelvis genom att åka släde eller kasta snöboll.

Runescape

Runescape har ett prenumerationsalternativ, och vill man ha råd med Runescape Premium så kan ett isk konto förenkla din privatekonomi så att du har full koll på hur mycket pengar du har.

I Runescape har man en karaktär man ska bygga upp från noll. Man får handledning i hur man gör för att tända en brasa, fiska, jaga eller vad det nu må vara. Efter handledningen hamnar man i Lumbridge med undermåliga färdigheter och lite pengar. Successivt blir man bättre på att exempelvis hugga träd eller utvinna metaller ur sten. Därför är det bra att vara så meriterad som möjligt eftersom man då har en större chans att tjäna in mer pengar, för då har du mer att sälja på marknaden.

Onlinespel är bra på många sätt

Tvärtom mot vad många föräldrar tror så har ett flertal studier visat att spelande är bra i måttliga doser. Barnen och ungdomarna lär sig engelska på ett utmärkt sätt (då engelska är lingua franca i spelvärlden) och de får en social gemenskap att dra nytta av. Det negativa är att datorn lätt slukar många timmar åt gången, vilket inte är bra för kroppen. Kroppen är gjord för att röra sig och tyvärr så kan fetma öka i och med alltför mycket stillasittande. Andra vanliga “arbetsskador” är gamnacke (att nacken hänger ned på ett onaturligt sätt istället för att vara mer upprätt) samt förslitningar i axlar med mera.