Pokémon Go – motionera med onlinespel

Ett mobilspel som skiljer sig lite från det vanliga är AR-spelet Pokémon Go. AR står för Augmented Reality, förstärkt/förbättrad verklighet, d.v.s. det man vanligtvis ser i sin omgivning, men även sådant som vanligtvis inte finns. I Pokémon Go är världen förbättrad med små gulliga monster, pokestops där man kan få olika föremål, och gym där man kan låta sina Pokémon slåss mot andra Pokemons.

Spelet Pokémon Go lanserades 2016 av företaget Niantic tillsammans med Nintendo som från början hittade på de mycket populära Pokémon-spelen, tecknade serierna m.m. De första dagarna kraschade spelet pga den omåttliga populariteten världen över som hållit i sig sedan dess. Med Pokémon Go kom ett helt nytt sätt att spela . Man behövde röra på sig: https://www.aftonbladet.se/viktklubb/a/KvlJ0M/pokemon-ga-dig-i-form utomhus och dessutom samarbeta med andra spelare för att fånga alla monster i samlarboken Pokedex, utveckla sina Pokémon och göra dem starkare.

Vad behövs för att spela Pokémon Go?

Det enda som egentligen behövs för att spela är en smartphone där man kan ladda ned appen Pokémon Go. Men eftersom man vistas mycket utomhus är ett tips att skaffa ett bra skal till sin iPhone 7 eller annan telefonmodell man använder. En del event i spelet pågår bara mellan vissa klockslag och då kan man behöva ge sig ut i regnet och därmed också skydda sin telefon lite extra. Bra skor och vädertåliga träningskläder är också bra att ha.

Hur spelar man?

För att fånga Pokémon är det bara att ge sig ut, utomhus. Olika typer av Pokémon trivs på olika ställen, t.ex. finns det vattenpokemon i vatten och gräspokemon i skog och mark. För att fånga Pokémon behöver man pokebollar och dessa får man genom att snurra på pokestops som finns lite här och var vid speciella byggnader, konstverk eller lekparker t.ex. Man kan också få speciella Pokémon genom att gå till ett gym, som också brukar finnas vid ovan nämnda landmärken eller sevärdheter. För att besegra en speciell Pokémon och ha chans att fånga den måste man ibland samarbeta med 10-20 st andra spelare. Detta gör att man spontant får träffa andra, okända människor som man pratar och spelar tillsammans med. Då kan man också passa på att få tips för att bli bättre i spelet.

Hälsofördelar

Pokémon Go bygger på att man ska gå ut och leta och utforska. Dessutom finns det bonusar i spelet om man går eller springer långa sträckor. Man kan kläcka ägg som innehåller speciella Pokémon om man går ett visst antal kilometer, och ens Pokémon kan bli starkare när man går långt med dem. Appen känner av vilken hastighet man rör sig med. Om man kör bil rör man sig för fort så då får man ingen samlad distans på sitt konto.

Särskilda event vissa dagar och tider kan locka till en tvåtimmarspromenad i gråkallt väder när man kanske annars suttit kvar i soffan istället. Förutom motionen får man också möjlighet till nya både virtuella och verkliga vänner medan man spelar.