Spel och lärande

Spel behöver inte enbart betyda att sitta och slappa framför datorn, mängder av spel kan bidra med otroligt mycket lärande, inte minst för barn, men även för människor som t.ex vill lära sig ett nytt språk.

Teknikens värld och internet är idag större än vad människan förr kunnat föreställa sig. Man har tillgång till internet nästan var man än befinner sig genom laptops, surfplattor eller smartphones och det är vanligare att man ser folk sitta med sin mobil än att prata med varandra.

Internet är bra till mycket, så länge man använder det på rätt sätt. Att lära och utvecklas genom onlinespel kan därför vara en mycket positiv sak. Det allra flesta människor och barn lär gSmiling Boy Holding Tabletenom att få göra, leka och ha roligt. Det är mer vanligt att information rinner igenom det ena örat till det andra om man enbart sitter och lyssnar, eller läser ett ämne man inte tycker är kul.

Nuförtiden finns det mängder med olika spel som ska hjälp barn och vuxna att utvecklas och förstå. Det kan handla om spel som går ut på att lära sig ett nytt språk, till spel som är mer inriktade på hur man beter sig i vardagen, eller att se kopplingar mellan olika föremål.

Trots att dessa spel inte är online så kan man tydligt se hur effektivt lärande i form av spel är. I barnaffärer världen över är utbudet på digitala leksaker väldigt stort och trots att vissa enbart är till för lek, finns det många andra spel som är specifikt utvecklade för att stimulera och utveckla barnet.

Exakt samma princip av spel går att hitta online. Vissa får man själv betala för, medan andra är kostnadsfria. När det kommer till språkkurser och liknande är det vanligast att man får betala för att få tillgång till dom, medan lite lättare och mindre kostsamma spel oftast är gratis och till för alla att använda sig av.

Att använda sig av onlinespel för att lära och utvecklas är ett mycket bra sätt att kombinera lek och skoj, med utveckling. Det allra flesta barn gillar att sitta vid datorn och om man då kan smyga in lärande i spelandet har man en så kallad “win win” situation.