Att “LANA” är ett sätt att umgås  

Om man ska börja med att reda ut vad ordet LAN eller begreppet “LANA” är för något kan man enkelt säga att det är ett sätt för datorspelsintresserade människor, vanligtvis ungdomar, att samlas och spela tillsammans. Själva ordet kommer från engelskan och betyder egentligen att man kopplar ihop flera datorer för att kunna spela mot eller med varandra via ett lokalt nätverk, Local Area Network.

I början var detta nog enbart tänkt som en rolig grej som människor gillade att göra, men idag har det blivit större än så och människor har gjort sig verksamheter på människor intresse av att kunna spela på samma nätverk. Något annat som även blivit stort är något som kallas för LAN-party.

Ett LAN-party går till somYoung couple using a digital tablet at a coffee shop så att flera människor, allt från några stycken till flera tusen samlas tillsammans för att koppla ihop sina datorer så att dom kan spela mot varandra på samma nätverk. Det är själva syftet, men det är dock inte enbart på grund av kopplingarna som gör att folk dras till denna typ av tillställning. Många evenemang och event anordnas för personer som gillar att LANA och det kan även bli många sociala fester och arrangemang där likasinnade samlas.

Det allra största LAN-party som har ägt rum är Dreamhack som anordnas i Jönköping, Sverige. Här kopplade man samman över 12700 datorer till samma nätverk och tillsammans beräknas med sponsorer så besökte hela 13 000 människor eventet.

I Sverige finns det väldigt gott om mindre typer av LAN-partyn. Många verksamheter som stödjer denna sysselsättning finns och det är vanligt att många väljer att stödja och sponsra. Detta kanske man som förälder inte ser som det absolut ultimata sättet för sitt barn att komma ut och träffa vänner, men det kan faktiskt vara ett alldeles ypperligt sätt att träffa gamla, men även få en hel del nya kompisar. Att dessa sedan har samma intressen som sitt eget barn är en stor fördel för att vänskapen ska hålla längre.

Att sitta många timmar framför en dator kan anses skadligt för hälsan, men sanningen är att alla typer av LAN- eller E-sporter börjar bli mer och mer vanliga och det är inte enbart nackdelar. Däremot är det viktigt att röra på sig ordentligt eftersom LAN-partyn kan hålla på, vanligtvis, en hel helg i sträck utan pauser för den som vill.