Populära onlinespel

Att spela datorspel online är idag inte bara ett sätt att underhålla sig själv, utan ett sätt att umgås och att utvecklas som människa. Flera undersökningar har nämligen visat att tv-spel och datorspel, särskilt actionbaserade sådana, gör att hjärnan och synen utvecklas bättre än de skulle göra om man inte spelade. Man har också sett att datorspelande förbättrar förmågan att koncentrera sig på en uppgift. Man behöver med andra ord inte ha dåligt samvete om man ger sig in i ett onlinespel – så länge det inte går ut över ens arbetsliv eller personliga relationer! Det är något som många spelare av de mest populära onlinespelen får kämpa med.

Ett av dessa onlinespel är World of Warcraft. World of Warcraft kan utan några större tveksamheter hävda titeln som världens mest populära MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game), då spelet under sin livstid har haft mer än 100 miljoner användare. Som mest har spelet haft 12 miljoner betalande användare under en månad, och det innehar titeln som världens mest populära MMORPG baserat på prenumeranter i Guinness Rekordbok. Spelet utspelar sig i fantasivärlden Azeroth, där spelaren får skapa en avatar som tillhör någon av de två krigande faktionerna Alliance eller Horde. Spelet går ut på att utveckla sin karaktär genom att besegra monster och fiender, samtidigt som man följer den handling som finns i spelet.

Blizzard Entertainment är spelutvecklarna som ligger bakom World of Warcraft, och de vet uppenbarligen hur man skapar ett bra MMORPG, för det är även Blizzard som ligger bakom det mycket populära onlinespelet StarCraft. Medan World of Warcraft fokuserar mer på rollspelsaspekten och äventyrsaspekten, och utspelar sig i en medeltidsliknande fantasivärld, ligger fokus mer på militär strategi inom StarCraft, som utspelar sig i en science fiction-liknande framtidsvärld, närmare bestämt någon gång under 2400-talet. Tre raser krigar då om att dominera en avlägsen del av Vintergatan: Terrans, Zerg och Protoss. StarCraft är ett av de bäst säljande datorspelen genom tiderna, och hade i februari 2009 sålts i mer än 11 miljoner exemplar. Dessutom har spelet hyllats som ett av de bästa och viktigaste datorspelen någonsin, eftersom det höjde ribban för vad man kan förvänta sig av ett strategispel i realtid.

Det är dock inte alla som vill betala för att spela online, och de som känner så kan prova RuneScape. Också RuneScape finns med i Guinness Rekordbok, som det största gratis MMORPG. Spelet har vid tillfällen haft mer än 200 miljoner konton. I RuneScape spelar man i fantasivärlden Gielinor, som är uppdelad i olika kungariken, städer och regioner. Spelarna kan på olika sätt resa mellan dessa områden (genom magi, genom att gå eller genom att hyra ett skepp, till exempel) och utveckla sin karaktär genom att samla föremål, utföra uppdrag och döda monster.

Ett helt annat sätt att spela online, som dock är minst lika populärt, är betting och andra former av hasardspel. Om du framförallt är intresserad av den typen av onlinespel, ska du istället för att spana in de spel som nämnts ovan gå in på liverattning.nu, där du hittar liverättning för en mängd olika spel, som V75 och Stryktipset.