Detta innebär den nya spellagen 2019

Nya spellagen 1 januari 2019Den 1 januari 2019 träder den nya spellagen i kraft. Det innebär bland annat att alla spelbolag behöver licens för att verka på den svenska marknaden. Spelbolag som inte följer reglerna kommer att straffas och betalningstransaktioner blockeras. Dessutom tillkommer en skatt på 18% på alla nettovinster för spelbolagen. Staten kommer med andra ord att dra in en hel del pengar på spelandet online. Det kommer även bli svårare att marknadsföra spelbolag i Sverige och licensinnehavarna kommer kunna kartlägga spelarnas mönster. Det kommer helt enkelt bli hårdare tag för att få bukt på spelmissbruket i Sverige som utvecklats till en folksjukdom.

Den nya spellagen kommer även göra det svårare för spelare att spela på kredit. Något som tidigare ofta har varit raka vägen in i skuldsättning hos spelbolagen. Det ska även bli lättare att kunna avsluta sitt spelande och samtliga spelbolag kommer sedan bli tvungna att ha en panikknapp för att spelaren snabbt ska kunna lämna sajten. Allt detta kommer att göra det svårare för spelbolagen att locka till sig spelare, man får helt enkelt hitta på en ny tårtdekoration att locka med. Även bonussystemen som spelbolagen idag erbjuder kommer att regleras hårdare. När den nya lagen träder i kraft kommer det att enbart vara tillåtet med en välkomstbonus. Samtliga spelare måste även ange en maxgräns innan man börjar spela för att på så sätt minska impulsspelandet.

Spelautomater i ett kasino400 miljoner årligen beräknas staten dra in på den nya skatten som kommer att införas. Pengarna skall gå till resurser för Spelberoendes Riksförbund som på sikt ska få bukt med spelproblemet. Detta kommer även medföra att mindre oseriösa spelbolag får det tuffare att skaffa licenser, medan det säkerligen inte kommer vara något större problem för de etablerade aktörerna. På så sätt är det ett steg framåt till att göra det tryggare för spelarna. Med tanke på att bonusar även kommer att regleras gynnar det människor som har ett problem med sitt spelande. Spel för allmännyttiga ändamål kommer dock att fortsätta vara skattefria och påverkas inte av den nya spellagen.

De allra flesta har nog tröttnat på att varje reklampaus i princip bara består av reklam för spelbolag eller liknande. Men den 1 januari 2019 kommer det att bli ändring på det. Spelbolagen får inte göra reklam i Sverige på samma sätt som tidigare. Det kommer inte längre vara lika aggressiv marknadsföring och vi kommer förmodligen att slippa några av de störande reklamerna vi ser idag.