Minecraft

Få datorspel blir fenomen i samma utsträckning som Minecraft. Det har gett upphov till ett antal spin-offs och du kan köpa Minecraft merch. Spelets skapare Markus ‘Notch’ Persson blev mångmiljardär när han 2014 sålde spelet till Microsoft för ungefär 2,5 miljarder dollar. Smaka på den, dollar…

Tekniskt sett är Minecraft ett så kallat “sandlådespel” som till stora delar går ut på att spelaren ska bygga ett hem i syfte att överleva i spelvärlden. Det är i alla fall det spelläget Minecraft är mest känt för. Andra spellägen inkluderar sådana där du bara kan flyga runt och utforska olika världar i spelet, eller survivor mode där du verkligen får hushålla med dina resurser och vara försiktig. Spelet lanserades 2009 och blev en succé omedelbart. En enorm succé. Minecraft är ett av de där få spelen som verkligen visar vilken pedagogisk potential TV-spel kan ha. Det är inte något våldsamt spel samtidigt som det uppmuntrar spelaren att vara kreativ. Det visas inte minst av att det finns mängder av imponerande skapelser som gjorts i spelet. Det finns spelare och grupper som skapat detaljerade kopior av världsstäder, fantastiska fantasiskapelser och allt däremellan.

Hur gick det för spelskaparen Notch efter mångmiljardförsäljningen? Tja, i någon utsträckning kan väl hans fall fungera som exempel för den klassiska devisen att pengar inte kan köpa lycka. Han har gjort ett antal kontroversiella uttalanden på Twitter (som gjorde att han portades från Minecrafts tioårsjubileum). Samtidigt har han själv i intervjuer sagt att han aldrig känt sig mer isolerad än sedan han fick mer pengar än vad han rimligtvis skulle kunna göra av med.

Leave a Reply

mts_best